PV-Installaties

Hoewel iedereen het zonnepaneel kent, is de officiële term minder bekend. De technische benaming voor zonnepaneel is fotovoltaïsch (photovoltaïsch in het Engels), oftewel pv-panelen of -installaties. Welke term je ook gebruikt, deze panelen zorgen ervoor dat je licht omzet in elektriciteit. Hiervoor heb je niet altijd een stralende blauwe hemel nodig. PV-panelen wekken ook zonne-energie op bij bewolkt weer waardoor je vrijwel elke dag van het jaar van duurzame energie gebruik kunt maken. Deze manier van energie opwekken is duurzamer en milieuvriendelijker dan bij energieverbruik middels kolen, olie, of gas.

Dankzij pv-installaties ben je minder tot niet afhankelijk van de energiemarkt en de alsmaar veranderende energieprijzen. Daarnaast zijn pv-panelen geruisloos, veilig, en ook nog eens onderhoudsvrij. De investering in pv-installaties is in het begin hoog, maar verdient zichzelf in aanzienlijke tijd weer terug. De energie wordt gebruikt waar je het opwekt, op of in je eigen woning of pand. De meeste eengezinswoningen hebben voldoende dakoppervlak om jaarlijks evenveel energie op te wekken als je verbruikt. Als je meer opwerkt, lever je aan het elektriciteitsnet terug. Heb je te weinig opgewekt, gebruik je “reserves” vanuit het net.

Gewenste vermogen van de pv-installatie

Om op lange termijn van je duurzame energie te genieten, heb je in het begin de nodige voorbereiding nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te bereken hoeveel vermogen de installatie moet opwekken. Dit kun je laten afhangen van het beschikbare dakoppervlakte. Het vermogen van de pv-installaties wordt uitgedrukt Wattpiek (Wp) waarbij 1 Wattpiek ongeveer 0,85 kilowattuur (kWh) oplevert. In geval van huishouden met een jaarlijks verbruik van 4.100 kWh heb je een installatie van 4.800 Wp nodig. Ook kun je de installatie te gebruiken als aanvulling op het verbruik via je energieleverancier. Neem bij vragen vooral Contact met ons op.